Fra restriktiv til intuitiv spiser

Når sundheds”eksperter” skaber din virkelighed

Dengang jeg var teenageung hoppede jeg på alle mulige og umulige sundhedsløgne. Jeg var storforbruger af dameblade, især dem der havde noget med sundhed, træning eller den nyeste kur på forsiden. Jeg startede hvert år med at gå på januarkur. Og kur igen i april for at komme i sommerform. Og kur i efteråret fordi jeg lige synes at det kunne jeg da godt. Jeg læste den ene artikel og små rubrikker efter den anden. Om gode råd, hvad man skulle og ikke skulle, om superfoods og mirakelkurer. Og det hele blev prøvet af og blev min virkelighed. En virkelighed der konstant ændrede sig, alt efter hvad de såkaldte eksperter smed ud i universet til mig.

Jeg har aldrig været den store ostespiser, men smelteost på pizza spiste jeg. Spiste som i datid. For engang læste jeg, i mine meget tidlige ungdomsår, at ost var fedt. Ost havde masser af kalorier og satte sig som fedt på min krop. De fortalte alt det dårlige om ost. At hvis man ville tabe sig, så skulle man holde sig væk fra ost. Så hvad gør en klog pige, som ikke ser kritisk på tingene? Hun stopper øjeblikkeligt med at spise ost. Hun kan ikke længere lidt ost!

img_1001

Fra den dag af spiste jeg ikke længere ost på pizza. Hverken den jeg købte eller den jeg lavede selv. Ost var djævlen selv. Men hvad med pizzaen? I min virkelighed, dengang, blev pizzaen så godt som sund når osten var taget af. For brød, skinke og ananas var ikke udskældt, i min verden, endnu! Der var ikke nogen der fortalte mig hele historien. Der var ikke nogen der fortalte mig hele virkeligheden. At man ikke bliver tyk og usund af en pizza. Hverken med eller uden ost. Men en sund kost er en helhed af al slags mad. Nogle råvarer i højere grad end andre. De lod mig danne min virkelighed ud fra skræk og uvidenhed. Uden kritisk tilgang. Den dag i dag spiser jeg stadig ikke ost på min pizza. Ikke fordi jeg er bange for oste-djævlen, men fordi det blot er blevet en vanesag og jeg nu bare bedst kan lide min pizza uden.

Men husker vi at lærer vores unge mennesker at se kritisk på tingene? Ser vi selv kritisk på tingene? Når damebladende, de sociale medier og selvudnævnte sundhedseksperter kaster rundt omkring sig med gode råd? Husker du at stille spørgsmålstegn? Hvis ikke, så begynd på det!

Spørgsmålstegn og kritisk tilgang er den eneste måde vi får fældet sundhedsjunglen på. Det er ikke nemt og der er masser af fælder at falde i. For hvad nu hvis den der super-power-mirakel-kur virker? Tænk nu hvis den er ”the one”? Men så tag lige de kritiske briller på. Virker det realistisk eller lidt for godt til at være sandt? For så er det som regel for godt til at være sandt!

I min verden er der intet forbudt mad, rigtig mad, superfood eller cheatday. I min verden er der al slags mad. Mine kritiske briller fortæller mig at en pizza engang i mellem er okay, men at min krop også gerne vil have nogle gulerødder engang i mellem. At jeg får lidt af det hele. Og hvis jeg en dag får lyst til ost – så byder jeg den gamle djævel velkommen <3

// denhelekrop

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra restriktiv til intuitiv spiser