Et pusterum i en travl børnehverdag #2 HVORFOR&HVORDAN?

Fra restriktiv til intuitiv spiser

Julen er på sit højdepunkt og vi nærmer os snart årets ende. For mange betyder julen mere mad, spisning der ender med skam og spisning uden tanke. Men fordi det hører sig til. Det spiser vi altid i julen. Og det er jo kun jul én gang om året!

Mit forhold til mad og måltider går op og ned. Men en ting har jeg bemærket. Jeg er blevet mere intuitiv spiser end restriktiv spiser. Jeg har i mange år sat regler op for sundt og usundt. For hvad der var “det gode mad” og “det forbudte mad”. Hvilket som oftest har resulteret i, når “det forbudte mad” var tilgængeligt, så har jeg spist store mængder. Fadet, tallerkenen, posen skulle være tom! For ingen kunne vide hvornår “det forbudte mad” blev serveret igen.

Når jeg har spist restriktivt har jeg afholdt mig selv fra fødevarer når jeg har haft lyst, og til tider (over)spist når det endelig var der. Uden at tænke eller mærke efter, om jeg havde lyst til det.

Intuitiv spiser. Når man spiser efter sin intuition, lyster og behov. Når man mærker efter i kroppen. Har jeg lyst til det her? Kan jeg lide fødevaren eller spiser jeg den bare fordi den hører sig til? Skal posen tømmes eller kan den gemmes til en anden dag, når jeg igen får lyst? Betyder det noget om jeg tømmer hele chips posen i dag, af den grund at jeg har tilladt mig at spise det i dag, eller om den gemmes og jeg små spiser hen over den næste uge?

En fødevare for mig der hører sig julen til, er skumjulemænd. Dem der er farvet med farvestoffer, har nogle E-numre i sig og smager syntetisk. YES! I mange år skulle posen tømmes hvis den blev åbnet. Og hvis jeg kunne være fri for at dele dem med nogen, så var lykken gjort! Faktisk har jeg en gammel regel om at der ikke må spises skumjulemænd før 1 december. For ellers er jeg bange for at tømme Nettos lager inden juleaften oprinder. Men i år har været anerledes.

Jeg har en julekrukke stående fremme med juleskummænd. Den er tilgængelig døgnet rundt, hele måneden. Nogle dage spiser jeg nogle stykker. Måske er min hånd nede i julekrukken en gang, måske flere. Andre dage, nogle gange flere dage i træk, åbner jeg ikke låget på julekrukken. Fordi jeg ikke har lyst. Fordi det ikke er forbudt. Fordi det er tilgængeligt hele tiden. Fordi jeg mærker efter om jeg har lyst til smagen. Og det gør, at jeg indtil videre har spist en meget mindre mængde skumjulemænd end de forgangne år. Ford jeg har spist efter min intuition. Når jeg havde lyst. Når det smagte mig.

img_0746

Er du restriktiv eller intuitiv spiser? Har du allerede lagt planer om, at december spiser du dig igennem, og i januar styrer du dig og holder dig fra “det forbudte mad”? Uden at være bevidst har du måske allerede planlagt at blive restriktiv spiser i det nye år? For nu skal det være. Nu skal der tabes, strammes op, spises sundere.

Men prøv at vend den om. Hvad ville der ske hvis du var bevidst omkring dit måltid. Bevidst om de fødevarer du spiste. Bevidst om hvad der smagte dig og hvad der egentlig ikke gjorde. Spiste ud fra hvad din intuition siger. Og jo, din intuition siger nogle gange nej tak til kagen. Du hører det sikkert bare ikke, hvis du synes den kage hører sig til, og nu har du jo købt den eller den er blevet serveret. Så lyt, mærk og spis <3

// denhelekrop

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et pusterum i en travl børnehverdag #2 HVORFOR&HVORDAN?